Hyperloopilla Dubaista Abu Dhabiin 12 minuutissa

Abu Dhabissa, Dubaissa ja koko Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa vallalla oleva uudisrakennushenki on vailla vertaansa muualla maailmassa. Uudet suunnitelmat futuristisille projekteille seuraavat toinen toistaan tasaisena ja runsaana virtana. Jotkut projekteista ovat kuin suoraan scifi-elokuvista.

Vai mitä mieltä olet mahdollisuudesta matkustaa kapselissa Dubain ja Abu Dhabin välillä ainoastaan 12 minuutissa? Tämän näennäisesti mahdottoman ajatuksen voi mahdollistaa hyperloop-kuljetusjärjestelmä. Sama matka vie tällä hetkellä autolla melkein kaksi tuntia. Vaikuttavaa!

Hyperloop on Dubaissa käynnissä olevan kuljetusvallankumouksen ensimmäinen vaihe. Vallankumouksen tarkoituksena on tehdä totta myös lennokkitakseista ja itse ajavista autoista.

Hyperloop One ja Elon Musk

Projektin takana on Hyperloop One -niminen yritys, joka rakentaa tällä hetkellä tunnelia Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien kahden suurimman kaupungin välille. Hyperloop One on yksi tämän hetken merkittävimpiä hankkeita, jotka liittyvät uusiin kuljetusjärjestelmiin, mutta yritys ei omista kuljetusmuodon mahdollistavaa tekniikkaa. Hyperloop perustuu nimittäin nk. open source -ajatukselle, mikä tarkoittaa, että yritykset ja yksityishenkilöt voivat kehittää tekniikkaa eteenpäin ja käyttää sitä omiin projekteihinsa.

Teslan perustaja Elon Musk esitteli hyperloop-ideansa jo vuonna 2013 kertoessaan ensimmäistä kertaa tutkimuksestaan. Musk on kutsunut keksintöään Concorde-lentokoneen, laserpistoolin ja Air Hockey -pöydän täydelliseksi risteytykseksi. Kuljetusjärjestelmällä on muitakin hyviä puolia sen nopeuden lisäksi – sen tekniikka on täysin päästötön. Ihmiset ja eläimet eivät voi myöskään vahingossakaan joutua vaaraan ”raiteille” mennessään, sillä järjestelmä kulkee putkessa.

Hyperloop Onen on tarkoitus debytoida vuonna 2020 tavarakuljetusten osalta – ja ensimmäisen henkilökuljetuksen on määrä toteutua vuonna 2021. Yritys neuvottelee parhaillaan myös Pohjoismaiden edustajien kanssa alueen kaupunkien välisten etäisyyksien lyhentämisestä. Hyperloop One on aloittanut neuvottelut useiden merkittävien tahojen, kuten Ramböllin, KPMG:n ja asianajotoimisto Setterwallsin, kanssa, jotta kuljetusjärjestelmä voitaisiin toteuttaa myös Helsingin ja Tukholman välille. Ratkaisun ansiosta matka kahden pääkaupungin välillä kestäisi alle 30 minuuttia.

Näin hyperloop-kuljetusjärjestelmä toimii

Kun otetaan huomioon kaikki hyperloopin mahdollistava tekniikka, myös sen toiminnan kuvaileminen muutamalla sanalla on vaikeaa. Hyperloopia voisi verrata putkipostiin. Sen sijaan, että kapselit liikkuisivat raiteilla, ne kulkevat putkessa, jossa ei ole kitkaa.

Putken sisällä ilman kuljettajaa liikkuvat kapselit ajavat jopa 1 200 kilometrin (!) tuntivauhtia. Putken vähäisen ilmanpaineen ansiosta ilmanvastus pienenee olemattomiin, mikä mahdollistaa kapseleille lähes maailman nopeimpien lentokoneiden nopeuden saavuttavat nopeudet. 

Hyperloop toimii huipputeknisellä lineaarisella sähkömoottorilla. Kapseli irtoaa ”kiskoilta” magneettisen levitaation avulla leijuvaan tilaan, joka vähentää kitkaa. Tämän lisäksi putken ilmanpaine vähennetään vakuumipumpuilla, mikä mahdollistaa hyperloopin tarjoamat uskomattomat nopeudet.

 

Juuri nyt

Oppaat

Hotellit