Tietoa Dubaista – uskomaton matka tuntemattomasta kalastajakylästä maailmankaupungiksi

  1. 15 Maaliskuu 2018
  2. Allmänt

Dubaissa vedenjakajana pidetään vuotta 1966. Tuona vuonna öljynporaus siirsi alueen uuteen kultakauteen

Harvat kaupungit ja alueet ovat läpikäyneet yhtä mullistavaa ja dramaattista kehitystä kuin Dubai. Vuonna 2018 Dubai on kaupunki, joka tunnetaan korkeista pilvenpiirtäjistään, huippumoderneista kortteleistaan, maailman ylellisimmistä hotelleistaan sekä valtavista rakennusprojekteistaan. Kaupunki on modernismin symboli ja todiste siitä, mihin ihminen pystyy. Tämä kaikki olisi vielä 50 vuotta sitten kuulostanut saavuttamattomalta utopialta.

Ennen öljyä – helmenkalastuksen keskus

Niinkin myöhään kuin 1960-luvun ensimmäisellä puoliskolla Dubai oli vain tuntematon kalastajakylä, joka oli täysin riippuvainen läheisestä sijainnistaan Abu Dhabiin, joka jo tällöin luokiteltiin hyvin kehittyneeksi kaupungiksi. Paikassa, jossa modernit kompleksit nykyään kohoavat vieri vieressä, oli silloin vain muutamia matalien rakennusten muodostamia kortteleita ja hyödyntämättömiä hiekkadyynejä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Dubai olisi vain yhtenä päivänä noussut keskelle tyhjää aavikkoa. Arkeologiset löydöt osoittavat, että alueella oli paimentolaisasutusta jo 3000 e.Kr. Tavallinen kalastus sekä helmenkalastus muodostuivat alueen tärkeimmiksi elinkeinoiksi. Lisätiedot Dubain varhaishistoriasta kertovat, että islamin usko sai alueella jalansijaa arveluiden mukaan 700-luvulla j.Kr. Sama uskonnollinen suuntaus on edelleen vahvoilla Dubaissa ja muualla Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa.

Aikainen 1800-luku koetaan Dubain kaupungin syntymäajaksi. Emiraatin erittäin epävakainen ajanjakso taittui, kun Dubain isäksi tituleerattu sheikki Saeed bin Maktoum bin Hasher Al Maktoum astui valtaan 1912. Sheikin astuminen valtaan toimi lähtölaukauksena eheälle hallinnolle, joka ensi alkuun mahdollisti hyvän taloudellisen kehityksen. Seesteisyyden aikaa seurasi kuitenkin muutama raskas vuosikymmen helmenkalastusteollisuuden äkkiä loputtua ja toisen maailmansodan alettua.

Öljyn jälkeen – maailmankaupunki muotoutuu

Dubaissa vedenjakajana pidetään vuotta 1966. Tuona vuonna öljynporaus siirsi alueen uuteen kultakauteen. Öljylöydöt käynnistivät laajenemisen ja rakennusinnon, joka ei ole vieläkään sammunut. Alueella alettiin investoimaan infrastruktuuriin, satamia rakennettiin, lentokenttiä perustettiin ja uusia moderneja kortteleita kasvoi kuin sieniä sateella keskelle aavikkomaisemaa.

1990-luvulla ja vuosituhannen vaihteessa Dubai osoitti pyrkivänsä innovaatioiden ja teknisten saavutusten maailmanlaajuiseksi symboliksi useiden merkittävien rakennushankkeiden kautta. Viiden tähden luksushotelli Burj Al Arab avasi ovensa vuonna 1999, ja sen katsottiin olevan niin tasokas, että sitä alettiin kutsua maailman ainoaksi seitsemän tähden hotelliksi. Tämä oli luonnollisesti onnistuneen markkinointikampanjan ansiota, mutta samalla myös merkki siitä, millaiseen maailmanlaajuisesti merkittävään asemaan Dubai oli kohonnut alta aikayksikön.

The Palm Dubai -palmusaaren rakentaminen, pilvenpiirtäjistä koostuva kaupungin siluetti, rajaton määrä valtavia ostoskeskuskomplekseja sekä myöhemmin myös maailman korkein rakennus Burj Khalifa ovat vahvistaneet Dubain asemaa paikkana, jossa kaikista mahdottomimmatkin unelmat voivat toteutua.

Lyhyesti Dubaista:

  • Väkiluku: 3 miljoonaa (eniten kaikista Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien emiraateista)
  • Pinta-ala: n. 4000 km²
  • Virallinen kieli: Arabia
  • Mohammed bin Rashid Al Maktoum on ollut Dubain emiiri ja hallitsija vuodesta 2006 ja toimii samalla myös Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien pääministerinä ja varapresidenttinä.
  • Tiesitkö, että kaupungin poliisi ajaa roistoja takaa luksusmerkkien, kuten Lamborghinin, Ferrarin ja Bentleyn, autoilla?
  • Kaikki kunnia öljylle, mutta emiraatti näyttää esimerkkiä myös panostamalla kestävään energiaan. Kaksi selkeää esimerkkiä tästä ovat Dubai Sustainable City sekä merkittävät investoinnit aurinkoenergiaan.

Oppaat