Alkoholi, tipit ja oikea pukeutuminen – näin teet UAE:ssä

  1. 2 Lokakuu 2017
  2. Aktiviteetit

Välttyäksesi tarpeettomilta kulttuurien yhteentörmäyksiltä ja ihmisten tahattomalta loukkaamiselta, olemme vastanneet muutamiin tavallisiin kysymyksiin UAE:n tapakulttuurista.

“Maassa maan tavalla” on hyvä perussääntö, jota kannattaa noudattaa vieraillessasi Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Yhteiskunta perustuu islamilaisiin tapoihin ja sääntöihin, joita sinun odotetaan noudattavan. Pohjimmiltaan kaikki perustuu terveeseen järkeen, eikä sääntöjä ole vaikea noudattaa. Välttyäksesi tarpeettomilta kulttuurien yhteentörmäyksiltä ja ihmisten tahattomalta loukkaamiselta, olemme vastanneet muutamiin tavallisiin kysymyksiin UAE:n tapakulttuurista.

Voinko juoda alkoholia UAE:ssä?

Kyllä, mutta et yleisissä tiloissa. Hotelleissa, ravintoloissa, baareissa, yökerhoissa ja muissa anniskeoikeutetuissa paikoissa voi nauttia alkoholia, aivan kuten kotonakin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suhtautuminen alkoholiin saattaa vaihdella emiraatista riippuen. Sharjahilla on esimerkiksi konservatiivisempi suhtautuminen alkoholiin kuin Dubailla. Älä koskaan näyttäydy humalassa julkisilla paikoilla.

Miten Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa tulee pukeutua?

Ranta- ja uima-allasalueiden ulkopuolella tulee vaatteiden peittää vartalo polviin ja olkapäihin asti. Shortsit ja hame ovat ok, mutta pitkät housut ja caprihousut vielä paremmat. Vältä liian tiukkoja vaatteita ja peitä olkapääsi kun kävelette arabilaisissa kortteleissa ja vierailette moskeijoissa. Rannalla ja uima-altaalla voi hyvin käyttää tavallisia uimavaatteita. Ainut rajoitus on, että naiset eivät saa uida yläosattomissa.

Pitääkö ravintoloissa tipata?

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien tippikulttuuri muistuttaa suomalaista. Tippi ei siis ole pakollinen, mutta sitä odotetaan sinulta, jos palvelu on ollut erityisen hyvää. Joskus palvelumaksu sisällytetään laskuun. Jos näin ei ole, jätä 10-15% ylimääräistä varmistuaksesi siitä, että kuskille tai tarjoilijalle jätetään muutama ekstra dirhami. Palkka- ja työolosuhteet palvelualan ammattilaisilla UAE:ssä ovat usein huonot, joten kannattaa kunnioittaa ja tipata ihmisiä, jotka edesauttavat matkasi onnistumista.

Saanko tinkiä hinnoista kaupoissa ja markkinoilla?

Hinnasta neuvottelu on hyväksyttyä tietyissä kaupoissa. Jos haluat välttyä noloilta tilanteilta, kannattaa kuitenkin säästää tinkiminen UAE:n paikallisille markkinoille – soukeille. Siellä voi häpeilemättä tinkiä kovaäänisesti myyjien kanssa.

Minkälaista käytöstä ja mitä puheenaiheita kannattaa välttää?

Vältä liian intiimiä kanssakäymistä ja rakkaudenosoituksia julkisilla paikoilla. Suukot ja halaukset yleisillä paikoilla eivät ole hyväksyttävää käyttäytymistä. Maasta pahan puhuminen, sheikeistä pilaileminen, politiikan tai uskonnon puhuminen ei myöskään ole arvostettua paikallisten keskuudessa.

Muut oppaat